Хоризонст српских перспектива, тј. Пројекат градње Канала Морава

Резидеција 21. Хоризонт српских перспектива. Снимак Ив. Лукић, мај -јун 2013.
Резидеција 21. Хоризонт српских перспектива. Снимак Ив. Лукић, мај -јун 2013.

БЕОГРАД – Пројекат градње Канала Морава је изводљив иако постоје одређене инфраструктурне препреке, јер њих је могуће решити, оценила је данас делегација кинеске националне компаније „Чајна Гезхоуба Груп Корпорејшн”.

Делегација која је претходне две недеље у Србији прикупила сву техничку документацију за тај пројекат, обишла десетине установа, предузећа, завода и на 30 локација се уверила у добру пловност Мораве, најавила је да ће за неколико недеља српској Влади доставити предлог за реализацију тог великог пројекта.

Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић рекао је новинарима, после састанка са кинеском делегацијом која га је информисала о прикупљеним подацима са терена, да је сада већи оптимиста него пре неколико месеци када је у питању реализација тог посла.

„Овај пројекат је нешто у шта треба веровати и подржати, и има више смисла него што што би скептици признали,” рекао је Бачевић.

Министар је најавио да је планирано да студија изводљивости за Канал Морава буде завршена до краја јула, али да ће можда тај посао бити завршен у још краћем року ако се прихвати предлог кинеских стручњака, који за сада није желео да открије.

На састанку није било речи о начину финансирања канала и да ли ће то бити из кинеског развојног фонда за југоисточну Европу вредног 10 милијарди долара, рекао је Бачевић.

Он је поновио да се држава Србија неће задуживати за тај пројекат, који ће се реализовати и без задуживања, ако струдија изводљивости покаже да је то могуће.

Србија нема новца за тај пројекат, али постоје и други начини, истакао је Бачевић и додао да је још рано говорити о финансирању и да прво треба да се заврши просторни план посебне намене и да се за то добије сагласност локалних самоуправа, па тек онда је на држави да обебзеди неопходан новац.

Он је прецизирао да је тај пројекат полифункционалан и да би се изградњом канала Морава не само побољшала пловност реке, већ би се и створили повољнији услови за бављење пољопривредом, туризмом, омогућила изградња хидроелектрана и спречиле поплаве, али и миграције становништа из моравског слива….

_______ Извор: Политикаhttp://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Moguca-izgradnja-Kanala-Morava-uz-odredjene-prepreke.sr.html

ЛеЗ 0003229   

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s