„БРАНИЧЕВО“, 1-2/2013.

Први двоброј пожаревачког часописа за 2013. доноси изузетно актуелне и занимљиве прилоге: Бошко Томашевић: Певати и мислити у једној трагичној култури (5-27); Миодраг Мркић: Мистификација и демистификација (о књижевном опусу Бела Тукадруза алиас М. Лукића)(28 -63); Мирољуб Милановић: Мирослав Лукић или о уметности приповедања (64- 66); Маринко Арсић Ивков: Један књижевни рат (67-102); Милан Р. Симић: Хамваш, наш савременик! !05-130) ; Александар Б. Лаковић: Посвећеност и убеђеност у језик и мит … (131-145); Миливој Ненин: Нова натологија српске лирике Светислава Стефановића (одломак из једног новог рукописа) (146-160); Радивој Шајтинац: Врт Емила Сиорана (161- 172); Милисав Миленковић: Милена се вратила (173-188 ).

Овај критички двоброј књижевног часописа са мисијом начинио је врло добар спој  књижевне садашњости и прошлости расветљавајући непознато, и

корице часописа БРАНИЧЕВО, Пожаревац, 1-2/2013
корице часописа БРАНИЧЕВО, Пожаревац, 1-2/2013

неразјашњено. Тако књижевни критичари Миодраг Мркић и М. Милановић пишу веома афирмативно и писцу кога официјелна српска књижевна критика игнорише,то јест о Бела Тукадрузу (алиас М. Л.) Ивков на свој начин расветљава један књижевни рат. Исто чине на себи својствен начин и Г. Лаковић, пишући о Кодеру, и Г. Ненин о мистерији Стефановићеве антологије српске поезије, тј. о једној издаји.

Поидстицајан је и текст Г. Симића; као што је и Миленковићев текст лепо и веродостојно сведочанство о Пожаревцу и културним и друштвенким приликама под којима је „враћена“ велика сликарка у свој град. – Корице су илустроване сликом заборављеног београдског сликара Драгомира глишића: Сеоска улица у Мишљеновцу (1932-33), који је узгред буди речено – пред Други светски рат – живописао цркву у Мишљеновцу…

Цена овог двоброја је 200,00 дин. Овај двоброј се може набавити у књижари „Александар Белић“, Сгтудентски трг  бр 5, Београд; или се може поручити директно од издавача.

Уредник овог часописа је Александар Лукић.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s