У Виминацијуму откривена поплочана улица

У Виминацијуму откривена поплочана улица
На основу геофизичких истраживања зна се да се на налазишту из римског доба налазе и храмови, ново позориште, има наговештаја форума, царске палате, хиподрома

Слика из Мезије, Лакомица...2013
Слика из Мезије, Лакомица…2013Шта ли тек има под овом боцом?Гејзири? Плаво злато?

У Виминацијуму је пронађена изванредна поплочана улица из римског доба, изјавио је директор Археолошког парка Виминацијум Миомир Кораћ. „Настављајући истраживања између амфитеатра и источног бедема Виминацијума, код једне од капија кроз које се улазило у тај антички град наишли смо на поплочану улицу ширине око 5,5 метара, са великим каменим блоковима”, рекао је он Танјугу.

Неки блокови, како је прецизирао, дуги су чак три до четири метра, а ширине метар до метар и по и везани су малтером, прецизирао је он. „То је изванредна улица која је чак имала постављене ивичњаке, који у горњим деловима залазе у профиле објеката које истражујемо. Види се да се улица рачва и одлази на различите стране”, рекао је Кораћ.

Прва асоцијација за археологе, како је додао, јесте питање „какви су тек објекти били, ако су им улице биле такве”. „Археолошки налаз увек се ставља у контекст. Ако имате дивну ограду, претпоставља се да је и кућа лепа”, истакао је Кораћ.

Он је напоменуо да се већ назире читав низ објеката, почев од луксузних стамбених кућа, што је логично, јер је реч о простору између амфитеатра и термие, а да се на основу геофизичких истраживања зна да су ту и храмови, ново позориште, има наговештаја форума, царске палате, хиподрома. „Ове године добили смо од Министарства културе за истраживање амфитеатра око 900.000 динара, што је нешто мање од 8.000 евра. Надам се да ћемо, без обзира на познату беспарицу, добити још нека средства да наставимо истраживања на фасцинантном простору Виминацијума”, изјавио је Кораћ.
______Извор:Танјуг

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s