Danas uručenje Žičke hrisovulje

POSLE ceremonije svečanog otvaranja u petak, 16. avgusta, kojoj je u Kraljevu uz gradske čelnike i brojnu publiku prisustvovao i blagoslovio episkop šumadijski Jovan, a potom i brojnih književnih susreta, muzičkih i likovnih priredbi, danas, tačno u podne, pod svodovima obližnjeg manastira Žiče, pesniku Petru Cvetkoviću biće uručena „Žička hrisovulja“ čime se tradicionalni 22. duhovni sabor „Preobraženje 2013“ i završava.

– Svake godine, na otvaranju Žičkog duhovnog sabora „Preobraženje“, pitamo se jesmo li i koliko duhovno uzrasli u odnosu na prethodno leto i jesmo li dostojni preobraženja Gospodnjeg i tavorske svetlosti koja nas obasjava, opominje, ali i uverava da se uvek može i više i bolje. U to nas uverava i ovaj sabor koji navršava 22. godinu postojanja i koji je, odavno već, postao najznačajnija preobraženjska manifestacija u Srbiji – naglasio je Dragan Jovanović, gradonačelnik Kraljeva otvarajući sabor.

U međuvremenu, sa kraljevačkom književnom publikom, na zasebnoj književnoj večeri susreo se i ovogodišnji dobitnik „Hrisovulje“ Petar Cvetković, još jedan u nizu žičkih pesničkih vitezova. O poetičkim osnovama njegovog književnog stvaralaštva koje je najviše priznanje Žičkog duhovnog sabora zvredilo zbog „poezije što spreže neznatne pojave iz života sa slojevitim znakovima kulture“ govorilo se i u nedelju za tradicionalnim „okruglim stolom“ književnih kritičara kojim je predsedavao Radivoje Mikić. Radovi predstavljeni na ovom skupu, činiće novi zbornik edicije o dobitnicima „Žičke hrisovulje“. Laureatu u čast održan je i tradicionalni pesnički miting „Preobraženje, pesnici“ na kojem je svoje stihove govorilo desetak, uglavnom mlađih srpskih pesnika.

 

BESEDE I STIHOVI

OSIM pristupnih beseda samog laureata, kao i književnih kritičara dr Dragana Hamovića i Saše Radojčića, prilikom današnjeg uručenja „Hrisovulje“, kao jednog od najprestižnijih književnih nagrada u nas, biće izveden i prigodan umetnički program. U njemu će učestvovati sopranistkinja Jana Milišić i glumac Nebojša Dugalić koji će kazivati stihove ovogodišnjeg dobitnika kao još jednog u nizu žičkih pesničkih vitezova.

Danas uručenje Žičke hrisovulje | Kultura | Novosti.rs.

Постави коментар