Sankcije Rusiji pucanj u Srbiju!

KADA bi Srbija uvela sankcije Rusiji, pucala bi sama sebi u nogu. Takvu odluku mogao bi da donese samo „političar samoubica“, jer nikakve koristi vaša zemlja od toga ne bi imala, već samo ogromnu štetu.Ovo, u intervjuu za „Novosti“, poručuje ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, koji protiv uvođenja sankcija iznosi niz argumenata:

– Mere protiv Rusije uvelo je samo tridesetak zemalja od 193 članice UN, a među njima nijedna iz BRIKS. I od vaših suseda većina to nije učinila, a oni koji jesu, kada su videli ruske kontrasankcije, shvatili su šta su uradili. Neki daju izjave da nisu ni razumeli o čemu se radi. Pa Kuba je pod sankcijama već nekoliko decenija, a narod podržava vlast. Sad je došlo vreme da se razmisli o ukidanju svih sankcija. Od toga bi koristi imali i Istok i Zapad Evrope.

* Ali pritisci sa Zapada na Srbiju su sve jači kako bi promenila odluku i odabrala stranu u ukrajinskoj krizi…

– Zašto bi Srbija to uradila i narušila rusko-srpsko strateško partnerstvo koje je parafirano pre samo godinu dana? Da li je Rusija bila ta koja je pre 15 godina bombardovala Srbiju ili podsticala kosovske separatiste na odvajanje? Da li smo mi ti koji ne priznajemo teritorijalni integritet Srbije?

* Jeste li zadovoljni spoljnopolitičkom pozicijom koju je zauzela vlast u Beogradu?

– Razumemo specifičnu poziciju Srbije i politiku Vlade da se zemlja priključi EU. Cenimo i izbalansiran stav Srbije po pitanju dešavanja u Ukrajini, gde je glavna stvar sada – da se spreče masovna stradanja civila na jugoistoku zemlje. Kijevske vlasti su već de fakto pretvorile Donjeck u Staljingrad, Gerniku ili, ako želite, Vukovar.

* Hoće li Kremlj zahtevati od Beograda da se čvršće veže za Rusiju ili je za vlasti u Moskvi naša neutralna pozicija dovoljan

garant poverenja?

– Nadamo se da će Srbija davati konstruktivan doprinos rešavanju sukoba Kijeva i Donjecka, da će podržati miroljubive političke odluke. Srbija bi mogla da bude generator pozitivnih odluka. Pitanje Ukrajine neće se rešiti sankcijama, već samo sprečavanjem nasilja i konflikata. Nadamo se da Srbija neće zauzimati strane i da će davati konstruktivan doprinos rešavanju sukoba.

* Kakvu konkretnu pomoć tu od Srbije očekujete kada preuzme

predsedavanje OEBS?

– Pre svega, da ima „kičmu“ i bude maksimalno neutralna u čitavom dijalogu, da delegira stručne kadrove koji će biti u stanju da se nose sa svim izazovima u Evropi.

* Na koje povoljnosti može Srbija da računa, ako se ne pridruži sankcijama?

– Srbija i Rusija su prirodni partneri i naš odnos nije zasnovan na nekim koristima već prevazilazi te dimenzije. Premijer Aleksandar Vučić nedavno je u Moskvi tražio i dobio dodatne pogodnosti za Srbiju u projektu „Južni tok“. To je najveća investicija u Srbiji, u iznosu od 2,1 milijarde evra. Nadamo se da neće glupost i mržnja prema Rusiji ili Srbiji ugroziti ono što možete da dobijete.

* Bugarska je nedavno zamrznula realizaciju „Južnog toga“. Može li taj kapitalni projekat da propadne?

– U svetlu ukrajinskih događaja, ovaj projekat je aktuelniji neko ikad pre. Za Bugarsku, Austriju, Srbiju, Mađarsku on je od izuzetnog privrednog značaja. U ovom ili onom obliku gas će ipak stići na jug Evrope.

* Koristi li Srbija u dovoljnoj meri pogodnosti ekonomskog sporazuma sa Rusijom?

– I bez kontrasankcija, mogućnosti za Srbiju u sferi poljoprivrednog izvoza su ogromne, a sada se dodatno povećavaju. Oslobađa se prostor na ruskom tržištu koji su držale velike zapadne kompanije. Srbija bi mogla da zauzme mesto neke od njih, pogotovo u izvozu mesa, mlečnih proizvoda, povrća i voća. Investicije u srpsku privredu postaju privlačnije. Izvoz se može višestruko povećati. Iskreno, ne vidim realne krupne projekte – osim „Južnog toka“ i razvoja poljoprivrede – koji bi tokom narednih godina građanima Srbije omogućili da žive bolje.

* Koliko događaji na Krimu mogu da utiču da Rusija, sledeći svoje interese, ipak, prizna nezavisnost Kosova?
– Kosovo i Krim su različiti slučajevi. Rusija će nastaviti da nedvosmisleno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Želeli bismo da i oni, koji sada zahtevaju od Srbije da prizna integritet Ukrajine sa Krimom, prvo priznaju integritet Srbije sa Kosovom.


ZNA SE ŠTA JE NATO

* Kako bi Rusija reagovala na promenu stava Srbije i učlanjenje u NATO?
– Ni pragmatičnog interesa ni razumnih razloga za tako nešto ne postoji. I u Srbiji i u Rusiji dobro znaju šta je NATO.KONTROLA I NIS

* KAKO komentarišete to što policija istražuje privatizaciju NIS?
Dobro bi bilo kada bi se sve radilo na civilizovan način – i privatizacije i kontrole.

= =

Aleksandar Čepurin za „Novosti“: Sankcije Rusiji pucanj u Srbiju! | Politika | Novosti.rs.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

(Шк)Арт

Књижевни живот и смрт

ЗАВЕТИНЕ zigota

Лист против разних саблазни

УКАЗИВАЊА

ДНЕВНИК ПИСЦА. - Портал Великих претеча - Сазвежђе З

МЕЂУПРОСТОР

dans l'espace entre, пространство между, utrymme mellan, ruang di antara , plass i mellom , espaço entre elas, spaco en inter, Zwischenraum

KOGITO KLUB - сито и решето

ПОРТАЛ ВЕЛИКИХ ПРЕТЕЧА │Портал Сазвежђе З

Српски Лист

ФЕЊЕР У ТАМИ

Најважније о Белатукадрузу (алиас М. Лукићу, 1950. - )

Дошао мечки на рупу. - Портал Сазвежђе З

КОРЊАЧА

Кључ за одкључавање зарђалих...

ПРЕПЕВИ

Портал Сазвежђе З

ПРВА СРПСКА РЕНЕСАНСА

"Сузовци", лист, (покренут у) пролеће 2007.

ТРЕЋА СРПСКА РЕНЕСАНСА

Магазин Севераца

ВРЗИНО КОЛО

Магазин ФАНИКА

КАРНЕВАЛ КРАЈ ШУМСКЕ РЕКЕ

Песме из романа Белатукадруз (М. Лукић)

ПРУГА

„железничка линија 45. упоредника“: Бордо-Лион-Милано-Загреб-Београд- Пожаревац - Мишљеновац - Кучево - прелаз преко Дунава на Ђердапу – Крајова – Одеса

САЛАШИ СЕВЕРАЦА

Капија Звижда

РЕНЕСАНСА

Српска ренесанса

ОПАЛО ЛИШЋЕ

Песме отпале из антологије "Несебичан музеј"

ПЕЛАЗГИОН

Концентрични кругови

КОЛО

ЗАВЕТИНА. Група визионара.Пријатељи

ЧАРДАКЛИЈА

Подрум Виноградара

%d bloggers like this: